15 серпня о 14:31

19 серпня українці відзначають Яблучний Спас

У серпні 2019 року відзначаються три церковні свята, пов’язані з Ісусом Христом. Їх називають Першим (Медовим), Другим (Яблучним) і Третім (Горіховим) Спасом.

0372.ua

Щороку 14 серпня відзначається Перший Спас, або Медовий, Маковий, він же Спас на воді. Є у цього свята ще одна назва – Маковія – від імені семи мучеників Старого Завіту –  Маковеїв. У цей день традиційно починається Успенський піст, який триватиме до 27 серпня. Цікаво, що назва Медовий Спас походить від звичаю підрізати або заламувати стільники в цей час. Бджолярі приносили в цей день до церкви свіжозібраний мед, щоб освятити. Також вважалося, що, з’ївши першу ложку зібраного меду, потрібно загадати бажання – воно обов’язково збудеться. У цей день заведено святити в храмах мед, стільники, воду, мак і трави.

Другий Спас або Яблучний, він же Великий, настає 19 серпня 2019 року. Свою назву свято отримало через те, що до цього часу саме достигали в садах яблука та інші фрукти, починався активний збір врожаю. Вважалося, що до Другого Спаса не можна їсти яблука. У цього свята є ще одна назва – Преображення Господнє. У цей день, за біблійними переказами, Ісус явив апостолам свою божественну силу. Він повів їх на гору Фавор і там преобразився: його обличчя засяяло, а одяг став білим. За традицією, в цей день у храмі освячують яблука та інші фрукти нового врожаю. Крім того, в день Другого Спаса заведено поминати покійних, сходивши на кладовище. Пам’ятайте, що на Яблучний Спас у церкві святять яблука та інші фрукти, випічку з яблуками, хліб, хрін, сіль, квіти та мак, колоски пшениці. Не можна в кошик класти м’ясо та алкоголь.

Третій, або Горіховий, він же Хлібний, Спас відзначають щороку 29 серпня, після завершення Успенського посту (14-27 серпня). Це свято було встановлено православною церквою на честь перенесення до Константинополя Нерукотворного образу Ісуса Христа. Звідси й інші назви свята – Полотняний Спас, Спас на полотні, Нерукотворний Спас. За переказами, Ісус умив обличчя водою і потім витер рушником, на якому відбився його лик. Чому Горіховий Спас? Тому що в цей час достигали лісові горіхи, які можна було освячувати в церкві й заготовлювати на зиму. За традицією, в день Горіхового Спаса в обід йшли до церкви, щоб освятити хліб і пироги з нового зерна.

Джерело: УНІАН